2011. december 19., hétfő

Az első "igazi" karácsonyunk!

Azért ez cím, mert most készülök életemben először a karácsonyra úgy, mint egy felnőtt! :)



Mivel már a párommal külön költöztünk és szülőmentes az övezet, ezért nagy gondot fordítunk mindenre. Eddig csak ki kellett gondolni, milyen ajándékokat vegyek a szüleimnek és a húgomnak, feldíszítettük tesómmal a fenyőfát, Szenteste pedig csak le kellett ülni az asztalhoz.

Most meg?!

-takarítsak a lakásban
-csináljak menüsort
-vegyek mindenkinek ajándékot ("anyósnak, apósnak, sógornőnek, gyerekeinek stb. stb.")
-vegyek fenyőfát, díszeket, mert ez az első közös saját fánk
-díszítsek fát
- főzzek Szenteste
- másnapra, és harmadnapra
- eközben írjak üdvözlő smseket is

Ezekből mi van meg? 

Még nem takarítottam, de az ajándékok azért nagyjából megvannak, meg van a menü, és majd aznap meg kell főzni, amit kieszeltem. A többit a páromra hárítottam :D

Igazából ebben a bejegyzésben, ami fontos az a menü. Hozzá kell tennem, hogy karácsony első és másnapján szülőknél leszünk, de én akkor is csinálok pár finomságot, és viszek mindenből mindenkinek.

Nem csináltam nagy felhajtást menü szempontjából. Párom sorolta mit kér, én meg bólogattam :D

Szenteste halászlevet főzök, amit még soha nem csináltam, pedig már egész jó kis konyhatündér vagyok. Neki vettem hekkfilét, és pangasius filét, mert nem tud paprikás ételt enni. A halászlé receptemet nem írom le, ha nem baj, mert a többség tud főzni. Elméletben már én is :D



A hekkfiléket sóval és fokhagymával ízesítem, valamit fokhagymaporos, paprikás lisztbe forgatom, majd kisütöm. A pangasius ízesítéséhez pedig a Kotányi halfűszert vettem. Még nem próbáltam előtte...Kíváncsi leszek. Köretnek vöröshagymás krumplipüré lesz. Azt hiszem, hogy össze dobok egy kis párolt zöldséget is.




A "szülős" ebédekre pedig készítek:
- kukorica salátát
- bugaci salátát
-csirkemellet őzgerincformában sütve

Kukorica saláta recept: 




Hozzávalók:             
                      - konzerv, vagy zacskós kukorica
                      - majonéz
                      - tejföl
                      - mustár
                      - citromlé
                      - fehérbor
Elkészítés:
Mivel én zacskós kukoricát szoktam venni, nálam az első lépés, hogy vegetás vízben megfőzöm. A majonézt, tejfölt 2:1 arányban összekeverem, teszek hozzá ízlés szerint mustárt, pár csepp citromlevet, és egy mokkáskanálnyi fehérbort. A fehérbor kicsit tompítja az ízeket, és habosabb lesz az egész állaga. Néha szoktam bele egy kis szárított petrezselymet szórni. Díszíteni bárhogy lehet! Én egy fél citromot, és petrezselyem zöldet teszek a közepére. Jó neki, ha áll pár órát a hűtőben!


Bugaci saláta: (a Google az én bugaci salátámra nem adott ki képet :( )
Hozzávalók:
                   - fejtett zöldbab (zacskós)
                   - lilahagyma
                   - fehér vagy vöröskáposzta
                   - majonéz
                   - tejföl
                   - mustár
                   - bors


Elkészítés:
A fejtett zöldbabot vegetás vízben puhára főzöm. A káposztát legyalulom, a hagymát pedig csíkokra vágom. A tejfölt, majonézt, mustárt, és borsot összekeverem, és óvatosan összekeverem a zöldségekkel. Óvatosan kell keverni, mert a bab könnyen összetörik. Ez a saláta úgy az igazán finom, ha egy napot áll a hűtőben! A díszítés a fantáziátokra van bízva!

És akkor jöjjön a kedvenc!

Csirkemell őzgerincformában: bevallom, én nemőzgerincformában szoktam sütni, hanem szilikon formában, mert nem ragad oda:



Hozzávalók:
               - 20 dkg bacon szalonna
               - 80 dkg csirkemell
               - 2-3 csirkemáj
               - 2 fej gomba
               - 4 evőkanál tejföl
               - 3 evőkanál liszt
               - 2 tojás
               - 15 dkg reszelt sajt
               - só, vegeta, bors
               - mustár
               - petrezselyem ízlés szerint

Elkészítés:
A húst és a májat vágjuk apró kockára, sózzuk, borsozzuk, és hagyjuk állni egy kicsit. A gombát szintén kockázzuk. 4 evőkanál tejfölt, a tojásokkal,  liszttel, a sóval, a borssal, a petrezselyemmel, vegetáva 15 dkg  reszelt sajttal masszává keverjük. A felkockázott húst és májat a sajtos-tejfölös masszához adjuk. ( Ha a húst előre besóztuk, és hagytuk állni is akkor a masszába már ne tegyünk túl sok sót). Az őzgerincformát kivajazzuk, megszórjuk zsemlemorzsával (szilikonnál csak kivajazom) és kibéleljük szalonnával úgy, hogy a szélei kilógjanak a formából. A húsos masszát kanalazzuk a formába és hajtsuk rá a lelógó szalonnát. Hosszában a tetejére is tegyünk szalonnacsíkokat. Előmelegített sütőben, 170 fokon, kb. 45 perc alatt süssük készre. Egy sütőpapíros tepsire helyezve süssük, hogy az esetlegesen kifolyó szaft ne folyjon a sütőbe. Amikor megsült kifordítottam a formából a sütőpapíros tepsire és addig kell pirítani, míg a szalonna nem kap egy kis színt.


A sütiket majd elfelejtettem: csinálok rétest, gesztenyegolyót, és pogácsát! De ezt majd a következő bejegyzésben! :)

Végére is értem! 
Remélem tetszik valamelyik recept. Átlagosak, de mégis nagyon finomak!


Ti elkészítitek valamelyiket? Mi a kedvenc karácsonyi ételetek, süteményetek? Többet esztek karácsonykor? :)


Becomebeauty Miléna :)

2 megjegyzés:

  1. De szupi Nektek! Én is szeretném már átélni az első külön közös karácsonyt a párommal. Csak még nincs hozzá pár :P Az őzgerinces csirke nagyon jól néz ki. :)

    VálaszTörlés
  2. Majd eljön az igazi! :)
    Nagyon finom is! Mi imádjuk!

    VálaszTörlés